Artikkelen beskriver oppgavene til sekretariatet i en vanlig 5×5-kamp. Dette er et tilpasset utdrag fra de offisielle reglene for basketball.

Sekretariatet består av 4 personer

• Sekretær – hovedansvarlig for sekretariatet, fører inn alle hendelser i live kampskjema (scoringer, feil, timeouts)
  • Tidtaker – har ansvaret for kampuret, som er den offisielle tidtakingen til kampen
  • Skuddklokkeoperatør- har ansvaret for skuddklokken (et lag i angrep har 24 sekunder på seg til å gjøre et skuddforsøk)
  • Assisterende sekretær – bistår resten av sekretariatet, f.eks. observere hvilken spiller som scoret/feilet

Alle rollene er beskrevet nærmere under!

Før kampen (gjelder alle)

• Oppmøte 30 min før kampstart (45 minutter før dersom det er dagens første kamp)
  • Sette opp sekretariatsbord: 3 bord, stoler, retningsmarkør (pil), tidtavle (i teknisk rom under tribunen – hallvakta har nøkkel)
  • Sett ut stoler til lagene (i det ene lagerrommet med port – portåpner finnes hos hallvakta); 7 stoler til hvert lag
  • Sette ut 2 stoler på hver side av sekretariat bord til innbyttere
  • Sette ut 24-sekundstavler (i teknisk rom under tribunen – hallvakta har nøkkel); de skal stå i hver ende av banen, i hjørnet, diagonalt ift hverandre
  • Det ligger en sort perm i skuff i vaktbua med kamspskjema og rød + blå penn. Dette i tilfelle det er problem med digital kampskjema.

Sekretær – kampskjema

Før kampen

Under kamp

• Når kampen blåses i gang, starter du første periode og er klar til å registrere
    • Scoringer (med spilleren som har scoret)
    • Feil (feiltype og den som gjorde feil)
    • Straffeskudd (både bom og treff)
    • Timeout
  • Det er ikke viktig at klokken er 100% korrekt i liveskjemaet, det viktigste er at du er i “rett periode”

Etter kamp

• Fullføre kampskjema etter kampslutt, i henhold til “enkel bruksanvisning” (lenke lenger opp).

Tidtaker – styrer kampklokka

Før kamp

• Sørg for at kampuret er innstilt korrekt (4 perioder a 10 minutter, evt 6 perioder a 5 minutter om det er EasyBasket)
  • Gjør det kjent med hvordan du registrerer scoringer, starter og stopper, og evt starter timeout (dette kan også styres av skuddklokka), og hvordan du angir lagfeil
  • Greit å vise klokkeslettet fram mot kampstart (altså ikke kamptid)

Under kamp

• Start/stopp av spilletid
  • Poeng (hjemme/borte)
  • Time-out (hjemme/borte)
  • Lagfouls
  • Varsler innbytte
  • se Sekretariatskurs de siste sidene for info.